Dietetyka ma charakter interdyscyplinarny. Obejmuje ona poznanie z zakresu nauk biologicznych, fizycznych, chemicznych, a mianowicie:
- anatomię i fizjologię człowieka
- teorie, zasady i prawa fizyki, biochemii, chemii żywności i bromatologii,
- kulturowe i społeczne uwarunkowania wpływające na sposób odżywiania się społeczności różnych regionów świata i w różnych okresach historycznych oraz implikacje tego na współczesną wiedzę dietetyczną z uwzględnieniem wiedzy z dziedziny psychologii i socjologii potrzebnych do utrzymania zdrowia i jego ochrony poprzez właściwe odżywianie,
- zmiany patologiczne i związane z nimi cechy kliniczne stanów napotykanych powszechnie przez dietetyków, w tym zwłaszcza chorób dietozależnych i cywilizacyjnych.
Absolwenci zdobywają wiedzę umożliwiającą im zarządzanie zakładami żywienia zbiorowego a także samodzielne prowadzenie działalności gospodarczej w zakresie poradnictwa dietetycznego i cateringu. Do umiejętności związanych z wykonywaniem zawodu dietetyka należą m.in.
- stosowanie odpowiednich technik oceny dietetycznej,
- umiejętność wyznaczania celów, konstruowania programów dietoterapii, a także sprawnego podejmowania decyzji,
- przygotowywanie potraw i jadłospisów z uwzględnieniem zasad nowoczesnej dietetyki,
- bezpieczne i efektywne stosowanie nowoczesnych metod technologii żywienia w celu uzyskania optymalnego wykorzystania wartości odżywczych produktów spożywczych.
Absolwenci studiów przygotowani będą merytorycznie i praktycznie do wykonywania zawodu dietetyka, który jest samodzielnym zawodem, często blisko współpracującym z zawodami medycznymi. Uzyskają uprawnienia zawodowe - zgodnie z wymaganiami obowiązującymi w ochronie zdrowia - do samodzielnego prowadzenia żywienia, w tym dietoterapii. Kwalifikacje zdobyte w wyniku ukończenia studiów pierwszego stopnia umożliwiają podjęcie pracy w wielu różnorodnych ośrodkach, między innymi w:
- publicznych i niepublicznych zakładach opieki zdrowotnej,
- zakładach żywienia zbiorowego
- własnych gabinetach dietetycznych oraz poradniach specjalistycznych zdrowej żywności, własnych zakładach gastronomicznych o specjalistycznym profilu np. potraw ekologicznych, regionalnych,
- stacjach sanitarno-epidemiologicznych, zakładach dostarczających pożywienia do szpitali i innych placówek zbiorowego żywienia (catering),
- organizacjach konsumenckich,
- placówkach sportowych, turystycznych (w zależności od rodzaju dodatkowych kwalifikacji), w szkolnictwie po ukończeniu specjalności nauczycielskiej.