Hotelarstwo i gastronomia

Hotelarstwo i gastronomia

Licencjackie 6 SEMESTRÓW

Wprowadzenie

„Praca w Hotelarstwie jest prawdopodobnie najwspanialszą pracą na świecie”  
cyt. MPS Puri - światowej sławy lider i konsultant w sektorze F&B w hotelarstwie 

Jeżeli chcesz ciekawej, stabilnej i rozwijającej pracy, jeżeli lubisz poznawać ludzi, pasjonujesz się turystyką i chcesz przy tym zwiedzić świat - mamy dla Ciebie najlepsze rozwiązanie - stań się częścią międzynarodowej społeczności Hotelarzy! Podejmij studia w obszarze Hotelarstwo i Gastronomia na kierunku turystyka i rekreacja!  

W hotelarstwie liczy się gościnność, życzliwość i uśmiech - bo przecież najważniejszym zadaniem jest tworzenie przyjaznej atmosfery - aby goście czuli się jak w domu. To również zawód, w którym wiele osób zostaje na zawsze. W hotelach na co dzień spotykamy ludzi z całego świata, ale także każdego dnia mamy do czynienia z „zarządzaniem kryzysowym”. Dzieje się tak ponieważ ideą tego biznesu jest spełnianie oczekiwań gości, a to sprawia, że każdy dzień w pracy jest inny i nie ma mowy o nudzie! Hotelarstwo daje duże możliwości rozwoju. Pokażemy Tobie jak wiele różnorodnych stanowisk pracy czeka na Ciebie, również tych w międzynarodowych sieciach hotelowych, praktycznie na każdym kontynencie.

Hotele to nie tylko ,,pokoje”. To również restauracje, centra konferencyjne, fitness, kuchnia i inne różnorodne usługi. To również – a właściwie przede wszystkim – ludzie. W zawodzie odnajdzie się każdy, kto lubi kontakt z innymi ludźmi, chce pracować w międzynarodowym środowisku i jest optymistą oraz jest nastawiony na szukanie rozwiązań.

Nie wahaj się! Daj się zarazić ,,hotelowym bakcylem”. Branża hotelarska ucierpiała przez Covid-19, ale odbudowuje się, otwiera na nowo i tworzy liczne miejsca pracy oraz nowe możliwości.

Cele kształcenia

Nowe wyzwania branży hotelarskiej i gastronomicznej wymagają dopływu młodych, kreatywnych ludzi, wyposażonych w nowoczesną wiedzę i szereg kompetencji niezbędnych na współczesnym rynku pracy.

Muszą oni być zdolni do organizowania działalności w warunkach silnej konkurencji o klienta ale także podejmowania decyzji w realiach dynamicznie zmieniającego się otoczenia. Muszą umieć wprowadzać i utrzymywać wysokie standardy obsługi gości, ale także ich bezpieczeństwa i zdrowia. Celem studiów na kierunku turystyka i rekreacja na obszarze Hotelarstwo i gastronomia jest dostarczenie wiedzy i umiejętności praktycznych z tego zakresu. Nasza Uczelnia stawia na przedsiębiorczość i praktykę - zapewnimy Tobie wiedzę na temat realnych procesów zachodzących w przedsiębiorstwach hotelarskich oraz rynku hotelarskim, a działając wspólnie z profesjonalistami z branży wyposażymy Cię w szereg praktycznych umiejętności i kompetencji zawodowych, pożądanych przez HRowców w tej branży.

Wiedza

Ideą hotelarstwa jest gościnność, odpowiednie projakościowe podejście do klienta, ale także wiedza o różnorodnych uwarunkowaniach i ,,twardych” zasadach organizowania i zarządzania usługami hotelarskimi i gastronomicznymi. Hotelarstwo i Gastronomia to obszar studiów, który łączy rzeczywistość gospodarczą z teorią zarządzania usługami w gospodarce rynkowej. W trakcie zajęć na poziomie zaawansowanym poznasz tajniki kompleksowego zarządzania hotelem i usługami gastronomicznymi. Od naszych ekspertów-praktyków nauczysz się jak funkcjonuje rynek hotelarski i gastronomiczny, a także jak postępować w tym biznesie w sytuacjach kryzysowych. Zdobędziesz zaawansowaną wiedzę w zakresie zarządzania jakością w obiektach noclegowych i gastronomicznych, technik negocjacyjnych, zapoznasz się z nowoczesnymi technologiami stosowanymi w branży a także uzyskasz wiedzę dotyczącą optymalnych strategii marketingowych stosowanych na rynku usług hotelarskich i gastronomicznych

Umiejętności

Studia na specjalności Hotelarstwo i Gastronomia wyposażają i doskonalą umiejętności kompleksowego świadczenia usług hotelarskich oraz gastronomicznych w hotelach. Nabędziesz umiejętności zastosowania wiedzy ekonomicznej i zarządczej w praktyce -Będziesz myślał, analizował i działał jak przedsiębiorca w biznesie turystycznym. Rozwiniesz umiejętności analizy i oceny otoczenia konkurencyjnego przedsiębiorstwa, analizy kosztów prowadzenia działalności, zastosowania zarządzania strategicznego w tym marketingu w działaniach rozwojowych. Poznasz specyfikę i nabędziesz umiejętności pracy zespołowej, nabędziesz umiejętności posługiwania się specjalistycznymi technikami negocjacyjnymi oraz obsługi klienta i technikami sprzedaży stosowanymi na rynku e-commerce.

W toku studiów będziesz rozwijać umiejętności komunikacyjne i interpersonalne. Bardzo istotne będzie również rozwijanie umiejętności posługiwania się językiem obcym (angielskim).

Wykaz wybranych przedmiotów

  • Organizacja gospodarki turystycznej 
  • Podstawy zarządzania 
  • Biznes plan 
  • Badania rynku 
  • Podstawy marketingu 
  • Obsługa klienta 
  • Ekonomika przedsiębiorstwa hotelarskiego 
  • Funkcjonowanie gastronomii hotelowej 
  • Organizacja imprez MICE 
  • Zarządzanie jakością w obiekcie hotelarskim 
  • Technologia gastronomiczna 
  • Systemy rezerwacyjne 
  • Podstawy prawa w turystyce, hotelarstwie i gastronomii 
  • Język obcy specjalistyczny 
  • Praktyka branżowa 

 

ENOTURYSTYKA W PRAKTYCE

  • KUCHNIE ŚWIATA W PRAKTYCE

 

Perspektywy zatrudnienia

Po ukończeniu studiów będziesz przygotowany do pełnienia ról na każdym szczeblu organizacyjnym w sektorach hotelarstwo i gastronomia. Obszar studiów przygotowuje do podjęcia pracy jako:

  • menedżer w hotelu, 
  • manager w restauracji hotelowej lub w obiektach świadczących usługi gastronomiczne, 
  • pracownik różnych pionów w międzynarodowych sieciach hotelowych, 
  • specjalisty ds. marketingu i sprzedaży w hotelu lub restauracji, 
  • animator czasu wolnego w hotelu 
  • prowadzenia własnego biznesu– usług hotelarskich i gastronomicznych 

Przygotowanie praktyczne

Zgodnie z profilem kształcenia program wyższych studiów zawodowych (profil praktyczny) kładzie szczególny nacisk na przygotowanie praktyczne studentów do pracy zawodowej. Cel ten realizowany jest poprzez:

  • zajęcia z nauczycielami z doświadczeniem w danej branży,
  • spotkania z ekspertami, organizację wydarzeń branżowych,
  • możliwość certyfikowania określonych kompetencji, ćwiczenia projektowe i laboratoryjne (w salach bogato wyposażonych w profesjonalną aparaturę),
  • obligatoryjne praktyki zawodowe,
  • system dualny studiów - warsztaty realizowane w obiektach hotelarskich.

 

W ramach projektu studiów dualnych w semestrze letnim r.a. 2018/2019 nasi studenci wspólnie z partnerami branżowymi zrealizowali między innymi następujące filmiki instruktażowe. Tak się studiuje praktycznie! 

Projekt „STUDIA DUALNE – STAWIAMY NA PRAKTYCZNE KOMPETENCJE!”, program podnoszenia kompetencji studentów Wyższej Szkoły Gospodarki w Bydgoszczy, współfinansowany przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego.

 

1. Recepcja - Przyjęcie grupy (Holiday Inn)


2. Recepcja - Przyjęcie VIP-a (City Hotel)


3. Recepcja - Przyjęcie gościa indywidualnego (City Hotel)
 

 

ManagMichał Walczak, prezes Hotelu City w Bydgoszczyerem specjalności jest mgr Michał Walczak - specjalista w dziedzinie hotelarstwa i gastronomii. Absolwent Wydziału Ekonomii Akademii Ekonomicznej w Poznaniu. Od ponad 25 lat związany zawodowo z hotelarstwem – hotele czterogwiazdkowe. Przez pierwsze lata zdobywał umiejętności i doświadczenia na stanowiskach operacyjnych w gastronomii (kelner, barman), housekeepingu, recepcji. Ma 10-letnie doświadczenie jako kierownik recepcji w Hotelu Pod Orłem w Bydgoszczy. Od 2008 roku prezes zarządu Hotelu City w Bydgoszczy. Wykładowca akademicki Wyższej Szkoły Gospodarki w Bydgoszczy. Od 2017 roku Dyrektor Regionalny Izby Gospodarczej Hotelarstwa Polskiego. Od 2019 Sekretarz Bydgoskiej Lokalnej Organizacji Turystycznej, w której jest członkiem od 2008 roku. Ekspert FRSE WorldSkillsPoland w dziedzinie obsługa gościa hotelowego.

 

W trakcie pierwszego roku studiów studenci realizują 5-dniowy obóz sportowy. Obóz składa się z 32h zajęć dydaktycznych i odbywa się w specjalnym zjeździe dla stacjonarnej i niestacjonarnej formy kształcenia.
W programie obozu zaplanowane są następujące formy rekreacji: wspinaczka, mega piłkarzyki, tenis ziemny, strzelectwo, łucznictwo, sporty motorowodne, żeglarstwo, skimboard, wakeboard, mountboard, kolarstwo, windsurfing, tyrolka, kajakarstwo i inne współczesne formy rekreacji.

Harmonogram czesnego

Ilość ratKwota
czesne stałe
12490 zł
10575 zł
41 405 zł
22 865 zł
15 300 zł
Ilość ratKwota
czesne stałe
12490 zł
10575 zł
41 405 zł
22 865 zł
15 300 zł
/* if (isBreakpoint('lg')||isBreakpoint('md')){ $("#area-nav").sticky({getWidthFrom:'#area-nav-col'}); } */