Hotelarstwo i gastronomia to dwa z trzech najważniejszych filarów rozwoju branży turystycznej. Naszym celem w ramach obszaru jest wykształcenie wysokwalifikowanej, konkurencyjnej na rynku pracy kadry pracowników dla branży hotelarskiej i gastronomicznej.
Posiadając długoletnie doświadczenie na rynku edukacyjnym w zakresie turystyki naszym najważniejszym priorytetem jest przekazywanie umiejętności praktycznych oraz kształtowanie kreatywnego podejścia do pracy w zawodach i na stanowiskach związanych z branżą hotelarską i gastronomiczną.
Program studiów
Treści kształcenia zawarte w programach nauczania dotyczą zarówno tradycyjnych aspektów procesu świadczenia usług hotelarskich i gastronomicznych, jak również innowacyjnego podejścia do zaspokajania różnorodnych, szybko zmieniających się potrzeb turystów.
Dla upraktycznienia studiów tj. wyposażenia Absolwenta w odpowiednie umiejętności niezbędne na współczesnym rynku hotelarskim i gastronomicznym uwzględniliśmy interdyscyplinarne przedmioty, np.: z zakresu promocji produktów turystycznych, marketingu miejsca, etyki zawodowej, postępowania z klientem, bezpieczeństwa pracy, negocjacji, nowoczesnych metod technik sprzedaży w tym aktywizacji sprzedaży z wykorzystaniem narzędzi komputerowych i internetu, a także z zakresu prawa, finansów, zarządzania zasobami ludzkimi i komunikacji interpersonalnej.
W trakcie pierwszego roku studiów studenci realizują 5-dniowy obóz sportowy. Obóz składa się z 32h zajęć dydaktycznych i odbywa się w specjalnym zjeździe dla stacjonarnej i niestacjonarnej formy kształcenia.
W programie obozu zaplanowane są następujące formy rekreacji: wspinaczka, mega piłkarzyki, tenis ziemny, strzelectwo, łucznictwo, sporty motorowodne, żeglarstwo, skimboard, wakeboard, mountboard, kolarstwo, windsurfing, tyrolka, kajakarstwo i inne współczesne formy rekreacji.
Studia w obszarze Hotelarstwo i Gastronomia realizowane są w systemie dualnym, co w praktyce oznacza, że od 3. semestru wszystkie warsztaty realizowane są w obiektach hotelarskich naszych partnerów. W ciągu pierwszego roku studiów nasi studenci gromadzą wiedzę teoretyczną z zakresu funkcjonowania rynku turystycznego i działalności w branży hotelarskiej czy gastronomicznej. W dalszym ciągu studiów mają możliwość bezpośredniego poznania zagadnień od strony praktycznej i nabywania cennych w pracy w turystyce umiejętności.
Wiedza
Zgodnie z przyjętymi efektami kształcenia absolwent studiów:
będzie dysponował wiedzą ogólną i praktyczną z zakresu nauk ekonomicznych, prawnych, przyrodniczych, społecznych,
pozna ekonomiczne, prawne, kulturowe i socjologiczne uwarunkowania rozwoju współczesnych usług hotelarskich i gastronomicznych,
pozna i będzie umiał rozpoznać motywy podejmowania działalności hotelarsko- gastronomicznej, a także motywy realizacji potrzeb turystycznych i rekreacyjnych uwzględniając rolę branży hotelarskiej i gastronomicznej w ich zaspokajaniu,
będzie dysponował wiedzą z organizacji i zarządzania przedsiębiorstwami hotelarskimi i gastronomicznymi,
posiądzie wiedzę na temat funkcjonowania hotelarstwa i gastronomii w gospodarce turystycznej, wymogów sanitarno-higienicznych, gospodarki magazynowej, obsługi konsumenta oraz marketingu specyficznego dla hotelarstwa i gastronomii,
pozna współczesne uwarunkowania i trendy rozwoju hotelarstwa i gastronomii w Polsce i na świecie oraz będzie umiał wykorzystać tę wiedzę do analizy i kierunkowania działań.
Umiejętności
Podczas warsztatów, ćwiczeń i ćwiczeń terenowych będziesz zdobywał/a umiejętności praktyczne. Po ukończeniu całego programu studiów pozwolą one Tobie na ocenę jakości wybranych produktów, usług w turystyce i hotelarstwie w kontekście działań konkurencji. Zdobędziesz umiejętności organizowania, nadzorowania i kierowania pracą podległego personelu w hotelach, restauracjach.
W ramach studiów będziesz także realizować certyfikowany kurs barmański, zobacz szczegóły kursu !
Wykaz wybranych przedmiotów
Podstawy Spa & Wellness
Organizacja pracy w hotelarstwie
Żywienie człowieka
Wyposażenie techniczne hotelu
Systemy i łańcuchy hotelowe
Obsługa konsumenta
Towaroznawstwo spożywcze
Marketing usług hotelarskich
Rozwiązania IT w hotelarstwie
Technologia gastronomiczna
ENOTURYSTYKA W PRAKTYCE
KUCHNIE ŚWIATA W PRAKTYCE
Przygotowanie praktyczne
Zgodnie z profilem kształcenia program wyższych studiów zawodowych (profil praktyczny) kładzie szczególny nacisk na przygotowanie praktyczne studentów do pracy zawodowej. Cel ten realizowany jest poprzez:
zajęcia z nauczycielami z doświadczeniem w danej branży,
spotkania z ekspertami, organizację wydarzeń branżowych,
możliwość certyfikowania określonych kompetencji, ćwiczenia projektowe i laboratoryjne (w salach bogato wyposażonych w profesjonalną aparaturę),
obligatoryjne praktyki zawodowe,
system dualny studiów - warsztaty realizowane w obiektach hotelarskich
W ramach projektu studiów dualnych w semestrze letnim r.a. 2018/2019 nasi studenci wspólnie z partnerami branżowymi zrealizowali między innymi następujące filmiki instruktażowe. Tak się studiuje praktycznie!
Managerem specjalności jest mgr Michał Walczak - specjalista w dziedzinie hotelarstwa i gastronomii. Absolwent Wydziału Ekonomii Akademii Ekonomicznej w Poznaniu. Od ponad 25 lat związany zawodowo z hotelarstwem – hotele czterogwiazdkowe. Przez pierwsze lata zdobywał umiejętności i doświadczenia na stanowiskach operacyjnych w gastronomii (kelner, barman), housekeepingu, recepcji. Ma 10-letnie doświadczenie jako kierownik recepcji w Hotelu Pod Orłem w Bydgoszczy. Od 2008 roku prezes zarządu Hotelu City w Bydgoszczy. Wykładowca akademicki Wyższej Szkoły Gospodarki w Bydgoszczy. Od 2017 roku Dyrektor Regionalny Izby Gospodarczej Hotelarstwa Polskiego. Od 2019 Sekretarz Bydgoskiej Lokalnej Organizacji Turystycznej, w której jest członkiem od 2008 roku. Ekspert FRSE WorldSkillsPoland w dziedzinie obsługa gościa hotelowego.
Perspektywy zatrudnienia
Dwie najważniejsze branże turystyki Hotelarstwo i gastronomia w relacji do innych działalności gospodarczych odznaczają się na całym rynku europejskim wyjątkowo wysoką dynamiką wzrostu. Utrzymująca się koniunktura wzrostowa wpływa zatem na powstanie stałego zapotrzebowania na kadrę pracowników-specjalistów. Badania marketingowe w UE wskazują, że wysoko jakościowe usługi hotelarskie oraz żywieniowe w branży turystycznej odgrywają pierwszoplanową rolę w kreacji produktów turystycznych oraz stanowią najczęściej podstawę promocji marki turystycznej regionów i miejscowości turystycznych. Wielu turystów podejmuje decyzje o ponownym zakupie produktów turystycznych w danej destynacji doceniając nie tylko wygody wysokostandardowego zakwaterowania, ale także walory smakowe dobrej kuchni (często kulinariów stanowiących dziedzictwo narodowej kuchni).
Absolwent po ukończeniu studiów I stopnia ma realną możliwość pracy na jednym z licznych i jednocześnie dających szanse dalszej kariery, stanowisk pracy związanych z usługami hotelarskimi i żywieniowymi.
Wybrane miejsca i stanowiska pracy:
hotele i inne obiekty świadczące usługi hotelarskie,
obiekty żywienia zbiorowego,
obiekty usługowo - cateringowe,
przedsiębiorstwa gastronomiczne (restauracje, mała gastronomia),
samodzielne przedsiębiorstwa gastronomiczne.
Z ogólnopolskich badan losów absolwentów (za rok 2016) wynika, że ponad 63% absolwentów WSG w tym I stopnia kierunku ,,turystyka i rekreacja” była aktywna na rynku pracy (w przypadku 58% była to praca etatowa). Ich średnie zarobki brutto w relacji do innych absolwentów tego samego kierunku w Polsce plasowały się w grupie powyżej średniej (z poziomeme 2565 zł). Wyraźna była również tendencja do uzupełniania wiedzy, tj. kontynuacji nauki (32% z badanych kontynuowało naukę a prawie 24% łączyło ją z pracą zawodową).
Strony internetowe, których operatorem jest Wyższa Szkoła Gospodarki w Bydgoszczy używają plików cookies. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki. Więcej informacji AKCEPTUJĘ